FORUM
http://dobresoki.pl/forum/

Witamina C
http://dobresoki.pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=75
Strona 1 z 4

Autor:  MarDeb [ 9 sie 2009, o 18:27 ]
Tytuł:  Witamina C

Witamina C
występuje pod dwoma równoważnymi postaciami, jako kwas askorbinowy lub dehydroaskorbinowy.

Rozpuszczalność: woda

Występowanie w większych ilościach: owoce cytrusowe, brokuły, pomidory, brukselka, kapusta

Objawy niedoboru: krwawienia, podrażnienie dziąseł aż do szkorbutu, zmęczenie, podatność na infekcje, choroby skóry i krwi

Objawy przedawkowania: Witaminę C bardzo trudno przedawkować, bo nadmiar szybko jest usówany z organizmu. Jeśli jednak by to komuś się udało to grozi to biegunką i wysypką skórną

Ewentualne inhibitory: Witamina C jest termolabilna i bardzo szybko rozkłada się w podwyższonej temperaturze. Jej przyswajanie ogranicza alkohol, tytoń, aspiryna, stres i część pigułek antykoncepcyjnych.

Współpraca:

Pomaga w przyswajaniu żelaża.
Wapń, magnez i bioflawonoidy ułatwiają działenie witaminy C.

Autor:  Mina77 [ 3 lis 2012, o 20:47 ]
Tytuł:  Re: Witamina C

Co ciekawe najwięcej witaminy C występuje w czarnej porzeczce,pietruszce tzw. natce i czerwonej papryce;) cytryna wbrew pozorom jest o wiele niżej w rankingu

Autor:  Weridiana [ 21 sty 2013, o 10:57 ]
Tytuł:  Re: Witamina C

A wydawałoby się że własnie najwiecej wit. C ma cytrtynka. Pewnie dlatego że jest najbardziej kwaśna:)

Autor:  lubiefutbol [ 13 sty 2014, o 06:39 ]
Tytuł:  Re: Witamina C

Dokładnie. Najwięcej witaminy C ma czarna porzeczka i nie tylko cytryna wypada dużo gorzej, ale znaczna większość owoców cytrusowych;)

Autor:  MarDeb [ 17 sty 2014, o 20:01 ]
Tytuł:  Re: Witamina C

Sama witamina nie jest kwaśna ale za to kwasowe środowisko spowalnia rozkładanie się witaminy. Stąd owoce kojarzone z duża ilością witaminy C są najczęśćiej kwaśne.

Autor:  gauger [ 28 maja 2014, o 18:49 ]
Tytuł:  Re: Witamina C

Można dodać że człowiek w toku ewolucji utracił możliwość samodzielnego produkowania tej witaminy.

--
odchudzanie

Autor:  Mirandos [ 6 sie 2014, o 08:03 ]
Tytuł:  Re: Witamina C

Nie wolno mieszać z colą

Autor:  gapcioch [ 20 sie 2014, o 12:41 ]
Tytuł:  Re: Witamina C

A jakie witaminy warto mieszać z colą? :P

Autor:  AlinkaSowa [ 13 sty 2015, o 20:24 ]
Tytuł:  Re: Witamina C

Polecam również aronię oraz jarmuż. Z aroni świetnie wychodzą świeżo wyciskane soki, w połączeniu np. z gruszką i pomarańczą. Świetny smak. Co do jarmużu to lepiej spożywać go po ugotowaniu na parze (taka obróbka termiczna spowoduje najmniejsze straty witaminy C).

Autor:  MarDeb [ 13 mar 2015, o 21:06 ]
Tytuł:  Re: Witamina C

AlinkaSowa napisał(a):
Polecam również aronię oraz jarmuż. Z aroni świetnie wychodzą świeżo wyciskane soki, w połączeniu np. z gruszką i pomarańczą. Świetny smak. Co do jarmużu to lepiej spożywać go po ugotowaniu na parze (taka obróbka termiczna spowoduje najmniejsze straty witaminy C).


A jeszcze mniejsze straty daje zjedzenie surowego jarmużu.

Strona 1 z 4 Wszystkie czasy w strefie UTC
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/