FORUM
http://dobresoki.pl/forum/

Sok z pokrzyw
http://dobresoki.pl/forum/viewtopic.php?f=4&t=92
Strona 1 z 4

Autor:  RicoS [ 11 sie 2009, o 05:43 ]
Tytuł:  Sok z pokrzyw

Czy robił ktoś z forumowiczów sok z pokrzywy ? Może brzmi niezbyt, ale okazuje się, że można taki sok kupić i jest on bardzo zdrowy.

Autor:  Nina [ 12 sie 2009, o 19:41 ]
Tytuł:  Re: Sok z pokrzyw

No nie wiem, ja coś nie miałabym przekonania do tego, aby robić sok z pokrzyw

Autor:  MarDeb [ 13 sie 2009, o 15:20 ]
Tytuł:  Re: Sok z pokrzyw

Jak się pozbyć kwasu mrówkowego, to pewnie będzie dobre. Inaczaj raczej toksyczne.

Autor:  ErisS [ 13 sie 2009, o 19:37 ]
Tytuł:  Re: Sok z pokrzyw

W dużych ilościach kwas mrówkowy faktycznie jest toksyczny. Jednak w pokrzywach są go śladowe ilości (znajduje się we włoskach pokrzywy).
Swoją drogą kwas mrówkowy w przemyśle spożywczym jest stosowany nawet jako konserwant (E236).
Sam nie robiłem, ale widziałem, że można taki sok z powodzeniem kupić.

Autor:  MarDeb [ 13 sie 2009, o 20:34 ]
Tytuł:  Re: Sok z pokrzyw

Pokrzywa też nikogo nie zabiła. Konserwanty mogą być zaś stosowane w niewielkiej ilości. A w soku z pokrzywy trudno stwierdzić (w domowych warunkach) ile tego będzie.

Autor:  Agatka1982 [ 19 sie 2009, o 19:30 ]
Tytuł:  Re: Sok z pokrzyw

Ja jakoś niezbyt jestem przekonana do tego, aby pić ten sok

Autor:  MarDeb [ 19 sie 2009, o 20:14 ]
Tytuł:  Re: Sok z pokrzyw

Przecież to tylko ciekawostka tak jak kiedyś całe linie komsetyków z pokrzyw.

Autor:  Agatka1982 [ 20 sie 2009, o 09:59 ]
Tytuł:  Re: Sok z pokrzyw

No nie wiem, czy tylko ciekawostka - takie soki można kupić

Autor:  Ying-Yang [ 17 wrz 2009, o 12:57 ]
Tytuł:  Re: Sok z pokrzyw

Również sporo słyszałam o soku z pokrzywy - ma podobno działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność. Jako każda roślina zielona ma dużo chlorofilu i żelaza. Czytałam, że zawartością prowitaminy A i witaminy C dorównuje szpinakowi. Ze względu na działanie bakteriobójcze i moczopędne napar z pokrzywy stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego. Sok z pokrzywy można stosować w przypadku anemii, problemów krążeniowo-sercowych. Aby unieszkodliwoć kwas mrówkowy o którym piszecie należy sparzyć młode pędy(starych nie używa się do wyciskania soku)w temp.60 st.C. Dodam, że sama w młodości dostawałam co wieczór do wypicia nie dużą (1/4 szklanki) porcję soku z pokrzywy z łyżeczką miodu (dla poprawy smaku). Miało mi to poprawić odporność, ale trudno powiedzieć czy cokolwiek pomogło.

Autor:  MarDeb [ 17 wrz 2009, o 18:22 ]
Tytuł:  Re: Sok z pokrzyw

chyba muszę częściej bywać w sklepach ze zdrową żywnością aby uzupełnić braki w wiedzy o takich sokach.

Strona 1 z 4 Wszystkie czasy w strefie UTC
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/